Bela Reka Farma

Homoljske planine

Na nadmorskoj visini od 470 do 600 metara, na velelepnom prostranstvu od 530 hektara, satkano od živopisnog tkanja listopadnih bukovih šuma, šarenih livada i bogatih pašnjaka, na kojima rastu mnoge gorske trave i planinsko bilje, s ogromnom ljubavlju i s velikim trudom, gaji se oko 3000 grla koza i ovaca, koje daju dobro mleko od koga se prave najbolji sirevi!

Pod nebom, planina...

Na samom istoku Srbije, tamo gde moćni Dunav krči svoj put ka Crnom moru, nalaze se živopisne Homoljske planine. Njih pedeset, ne viših od hiljadu metara nadmorske visine. Mistične lepote i magnetske privlačnosti. Ispresecane uzbudljivim spletom brojnih izvora, potoka, potajnica, reka, vodopada, dolina, klisura, uvala, pećina, jama, vrtača i prerasta. Pokrivene stoletnim hrastovim, bukovim i borovim šumama i bujnim livadama. Načičkane ljupkim selima, bačijama i trošnim srednjovekovnim manastirima, koji prilježno čuvaju vrednosti srpske tradicije i kulture. Planine koje pamte puteve davnašnjih tragača za zlatom u brzim homoljskim rekama. Mesto susreta najneobičnijih mitova i legendi. Oaza netaknute prirode, zaštićena planinskim okruženjem, daleko od industrije i modernog zagađenja. Planine po čijim su sočnim pašnjacima rasuta stada krava, ovaca i koza, od čijeg mleka se dobija nadaleko čuveni homoljski sir. Tu počinje i naša priča.

... na planini, mesto...

Bela Reka, koje se pominje još u XIX veku, kada je knjaz Miloš Obrenović ovde, daleko od očiju javnosti, sagradio uzgajivačnicu rasnih konja za potrebe svoje vojske. Između dva svetska rata, ergela je i dalje bila u upotrebi i tu su se gardisti Kraljevine Jugoslavije obučavali u jahanju konja. I dan-danas, ispred stare konjušnice stoji sačuvana kamena pojilica za konje, izgrađena u obliku potkovice, kao živi svedok prohujalih vremena. Sam naziv mesta odredila je čudesna priroda ovog krajolika. U ranu zoru, kad jutro sviće, često se prozračna magla tromo povija nisko iznad ovalnih vrtača. Kada se ovaj prizor pogleda sa nekog obližnjeg uzvišenja, stiče se utisak kao da magična bela reka teče niz dolinu.

... u mestu, imanje...

Na nadmorskoj visini od 470 do 600 metara, na velelepnom prostranstvu od 530 hektara, satkano od živopisnog tkanja listopadnih bukovih šuma, šarenih livada i bogatih pašnjaka, na kojima rastu mnoge gorske trave i planinsko bilje, kao i plodnog obradivog zemljišta, na kome se seje organska trava za ishranu koza i ovaca. Blaga planinska klima i povoljna ruža vetrova, koji se ovde sastaju sa svih četiri strana sveta, čine ovo imanje pravom riznicom netaknute prirode.

... na imanju, farma...

Na kojoj se, s ogromnom ljubavlju i s velikim trudom, gaji oko 3000 grla koza i ovaca, koje daju dobro mleko od koga se prave najbolji sirevi! A šta ih čini posebnim? Naše koze i ovce dolaze sa pedigreom. Na farmi uzgajamo koze rase alpina. Originalno poreklom iz francuskih Alpa, alpina je visoko mlečna rasa koza, koja daje oko 600 litara mleka tokom osmomesečne laktacije. Visoki kvalitet njihovog mleka garantuje i visoki kvalitet naših sireva. Na farmi gajimo i ovce domaće autohtone rase svrljiška pramenka, koja daje oko 100 litara izuzetno kvalitetnog mleka mleka tokom šestomesečne laktacije. Naše koze i ovce se uzgajaju u tzv.„slobodnom sistemu”. Sedam meseci u toku godine, životinje slobodno pasu pod vedrim nebom. Čist vazduh, ishrana na pašnjacima bogatim svežom travom, cvećem i biljem i bistra voda planinskih izvora, doprinose da naše mleko ima izvanredan sadržaj vitamina, proteina i mlečnih masti, dok našim sirevima daju karakterističan ukus. Mi posvećeno brinemo o svojim kozama i ovcama. Životinje su pod stalnim nadzorom i kontrolom naših inženjera stočarstva i veterinara. Oni svi zajedno, s velikom predanošću, svakodnevno prate uslove držanja, ishrane i zdravlja životinja, kao i zatvoreni sistem muže i dostave mleka. Uvereni smo da visoki kvalitet sirovog mleka garantuje i visoki kvalitet naših proizvoda.

... na farmi, mlekara...

U kojoj se prave naši kozji i ovčiji sirevi. Njih čine posebnim tri stvari – izvanredno mleko, provereni recepti i najsavremenija tehnologija – i sve tri zajedno doprinose izuzetnom kvalitetu i ukusu ovih lokalnih delikatesa. A to je sledeća priča!